Pierwszoklasiści z SP2 w piekarni
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. W związku z tym klasy: I a i I b Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Janusza Korczaka w Nowym Mieście Lubawskim odwiedziły piekarnię, by dowiedzieć się, z jakich składników pieczony jest chleb oraz na czym polega praca piekarza. Dziećmi podczas wycieczki opiekowały się wychowawczynie – panie: Ewa Banaszewska i Małgorzata Prokop oraz pani Martyna Wilczewska i pan Michał Weiner. Uczniowie byli gośćmi piekarni GS „Samopomoc Chłopska” w Kurzętniku. Na miejscu pierwszoklasiści obejrzeli budynek piekarni i poznali techniki pieczenia chleba. W budynku piekarni jest także cukiernia. Dzieci zobaczyły cykl produkcji biszkoptów, drożdżówek i pączków. Kierownik piekarni pan Adam wraz z panem Edmundem – wieloletnim pracownikiem piekarni szczegółowo wytłumaczyli uczniom, jakich maszyn używa się do produkcji pieczywa i w jakich piecach są pieczone. Podczas pobytu w Kurzętniku uczniowie zwiedzili również zabytkowe ruiny zamku, byli w amfiteatrze oraz na ścieżce dydaktycznej, gdzie podziwiali uroki jesieni i zbierali dary jesieni. Pogoda dopisała i wszyscy świetnie się bawili.
Pierwszoklasiści wraz z opiekunami serdecznie dziękują panu kierownikowi oraz pracownikom za możliwość odwiedzenia piekarni.