Fizyka w kuchni
W ramach zajęć rozwijających z fizyki „Wiedza i umiejętności kapitałem na przyszłość” 1 kwietnia 2019 roku w Szkole Podstawowej Nr 2 im. Janusza Korczaka w Nowym Mieście odbyło się spotkanie z trenerem personalnym panem Pawłem Markowskim. Przybył on na zaproszenie pani Anetty Gosik-Suchockiej. „Fizyka w kuchni” to temat zajęć, które poprowadził pan Paweł. Kiedy jesteśmy w kuchni, gotujemy, jemy, to nie zdajemy sobie sprawy, że fizyka jest wokół nas. To fizyka odpowiada na nurtujące nas pytania: Jak działa szybkowar? Dlaczego gotuje się w wodzie? Dlaczego czajnik piszczy? Dlaczego garnki wykonuje się ze stali? Na czym polega wekowanie? Jak lepiej kroić? Jak zachowuje się winogrono w wodzie gotowanej? Ile jemy, ile spalamy? Pan Paweł podczas zajęć zajął się problematyką zdrowej żywności, mówił także o jej właściwym przechowywaniu.
[Best_Wordpress_Gallery id=”692″ gal_title=”Fizyka w kuchni”]