Dzień Zdrowego Śniadania
8 listopada uczniowie klas I – III Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Janusza Korczaka w Nowym Mieście Lub. włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Dzień Zdrowego Śniadania”, której głównym celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania oraz zapobieganie otyłości. Z tej okazji w każdej klasie zorganizowano zajęcia kulinarne, podczas których podkreślono ważną rolę śniadania w codziennej diecie i omówiono zasady zdrowego odżywiania. Uczniowie dowiedzieli się, że spożywanie pożywnego śniadania wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Zwieńczeniem zajęć było wspólne przygotowanie pożywnych śniadań. Klasę II a odwiedziła babcia Ninki, która jest kucharką. Pokazała dzieciom, jak robi się dekoracje z warzyw i składa serwetki. Uczniowie klasy III b samodzielnie sporządzili soki owocowo – warzywne, pasty twarogowe, deser jogurtowy i granolę. Uczniowie pozostałych klas przygotowali kolorowe, zdrowe kanapki, na których królowały warzywa, wędliny, sery i jaja. Po tak atrakcyjnych zajęciach uczniowie z pewnością zapamiętają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Koordynatorki programu w szkole, panie: Małgorzata Głowacka i Alina Bączek serdecznie dziękują za pomoc w organizacji tego przedsięwzięcia.
[Best_Wordpress_Gallery id=”2267″ gal_title=”Dzień Zdrowego Śniadania”]